02 feb
19:30
Lezing voor alumni in München

UM Star Lecture: Efficiency en haar bezwaren (Engelse lezing)

De lezing is helemaal volgeboekt. Je kunt je helaas niet meer aanmelden.

De economische beleidsvorming van vandaag de dag draait vaak om efficiency. Het verbeteren van productiviteit, vergroten van efficiency en stimuleren van innovatie lijken vaak een doel op zich te zijn geworden, in plaats van een middel om dat doel te bereiken. Maar wat is efficiency? Waarom is efficiency belangrijk? En is er bewijs dat efficiency van belang is voor onze rijkdom, ons welzijn en onze vooruitgang? In deze lezing probeer ik enige antwoorden op deze vragen te bieden, waarbij ik me baseer op mijn eigen ervaring bij het adviseren van beleidsmakers met betrekking tot de economische crisis, het banktoezicht en de energietransitie. Het resultaat is een debat dat zowel kritisch is op grote delen van het economische beroep als op beleidsmakers, en last but not least op ons, de eindverbruikers. Ik sluit af door een enigszins ander gebruik van het begrip efficiency voor te stellen en uit te leggen waarom ik denk dit alternatieve gebruik van efficiency uiteindelijk 'productiever' is...

Jaap Bos


Jaap Bos (PhD 2002, Maastricht) is een econoom die gespecialiseerd is in het bankwezen en empirisch onderzoek naar economische groei. Hij is momenteel Associate Professor of Finance bij Maastricht University. Zijn werk is gepubliceerd in het Journal of Business, de European Economic Review, het Journal of Development Economics en het Journal of Banking and Finance.

Zijn onderzoeksinteressen bestaan onder meer uit de rol van productiviteitsverschillen, spillovers en innovatie bij het verklaren van economische groei en de analyse van micro-ontwikkelingen in efficiency en concurrentie.

Van 2002 tot 2004 was hij, terwijl hij werkte bij De Nederlandsche Bank, lid van de Basel II Research Task Force en coauteur van de BIS achtergrondnota getiteld ‘Studies on the Validation of Internal Rating Systems’.

In 2005 was hij gastredacteur van het Journal of Banking and Finance, waarbij een speciale editie van 'Banking and Finance in an Integrating Europe' werd gemaakt, met Klaas Knot (Ministerie van Financiën) en Clemens Kool (Utrecht University).

Samen met Jacob Bikker (De Nederlandsche Bank) publiceerde hij 'Bank Performance' (Routledge, 2008), een theoretisch en empirisch raamwerk voor de analyse van winstgevendheid, concurrentie en efficiency.

In 2009 was hij lid van het onderzoeksteam dat de kredietcrisis onderzocht voor de Tweede Kamer als onderdeel van een parlementair onderzoek.

Jaap Bos wordt door IDEAS/Repec genoemd als een van zijn topauteurs op het gebied van efficiency en productiviteit.

Klik hier voor een volledig overzicht van de UM Star Lectures.