19 okt
20:00
Studium Generale | Lezing

De klimaatbestendige stad

Peter Bosch bespreekt vanavond hoe de gevolgen van de klimaatverandering steden bedreigen en welke mogelijke maatregelen we kunnen nemen om steden klimaatbestendig maken.

Het weer lijkt de laatste tijd meer extreem: zware regenval, lange perioden van droogte, sterk fluctuerende temperaturen en zeer sterke wind. Dit gebeurt niet alleen in landen als Bangladesh of Australië, maar overal - ook in Nederland. Deze extreme weersomstandigheden worden toegeschreven aan de klimaatverandering.

Steden zijn de gebieden waar de meeste mensen wonen en werken. Ze zijn dynamische systemen, kwetsbaar voor de effecten van deze klimaatverandering: overstromingen, hitte en droogte. Om steden bewoonbaar te houden en veilig voor ziektes en maatschappelijke ontwrichting, moet de ruimtelijke structuur van openbare ruimtes, airconditioningssystemen en van huizen en gebouwen worden aangepast.

Peter Bosch vervangt in deze lezing Henk Ovink, die helaas deze lezing heeft moeten afgelasten.

Deze lezing behoort tot de reeks van 4 lezingen over de stad en de gevolgen van mondiale verstedelijkingsprocessen, die wordt georganiseerd i.s.m. Architectuurcentrum TOPOS Maastricht.

An image of a city where it's raining.