30 jun
16:00

Promotie mw. Taotao Yue, LL.M

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Promotores: prof.dr. M. Peeters, prof.dr. E. Vos

“Different Paths Towards Sustainable Biofuels? A comparative study of the International, EU, and Chinese Regulation of the Sustainable of Biofuels”

Trefwoorden: biobrandstoffen, duurzaamheid, regulering

De bezorgdheid over de duurzaamheid van biobrandstoffen heeft al geleid tot reguleringsmaatregelen in diverse rechtsstelsels, maar het transversale en veelzijdige karakter van het duurzaamheidsvraagstuk maakt dat de regulering complexer wordt. Dit proefschrift is gewijd aan een comparatieve analyse van de stand van zaken van regulering met betrekking tot duurzaamheid van biobrandstoffen binnen de internationale, Europese en Chinese juridische kaders, waarbij wordt onderzocht of deze het duurzaamheidsvraagstuk in milieutechnisch en socio-economisch opzicht op omvattende wijze aanpakken. In dit proefschrift wordt betoogd dat omvattende regulering nodig is om de vraag naar en productie van niet-duurzame biobrandstoffen te voorkomen.

Aanbevolen wordt dat in plaats van dat men volledig afhankelijk is van nationale dan wel internationale wetgeving het noodzakelijk is convergente en omvattende kennis en regulering van de duurzaamheid van biobrandstoffen te stimuleren door de effecten van harmonisatie, integratie, transplantatie en convergentie op ieder reguleringsniveau te combineren, waarbij de verschillende maten van impact van duurzaamheid en de waarschijnlijkheid dat deze wordt beïnvloed door milieutechnische en socio-economische diversiteit in acht worden genomen.