Promotie dhr. Stefan H.M. Gorissen
Promotor: prof.dr. L.J.C. van Loon;
co-promotor: dr. N.A. Burd, University of Illinois, USA
Minderbroedersberg 4-6
“Dietary factors modulating postprandial protein handling”
Trefwoorden: veroudering, spiermassa, voeding, eiwitinname
Veroudering gaat gepaard met verlies van spiermassa en kracht. Dat verhoogt de kans op vallen en botbreuken en kan de levenskwaliteit van ouderen sterk verminderen. Naast voldoende beweging zijn eiwitten in onze voeding zeer belangrijk voor het stimuleren van spieropbouw. De mate waarin spieropbouw na de maaltijd wordt gestimuleerd hangt af van de samenstelling van onze voeding. Dit proefschrift laat zien dat verschillende factoren in de voeding eiwitvertering en spieropbouw kunnen beïnvloeden. Het optimaliseren van eiwitinname en daarbij zorgen voor een maximale stimulatie van spieropbouw na elke maaltijd kan mogelijk bijdragen aan het behoud van spiermassa tijdens veroudering.