04 nov
12:00

Promotie Dhr.drs. Bart(holomeus) B.L. Groen

Promotor: prof.dr. L.L.C. van Loon
Co-promotor: A.M.H. Horstman

“Aspects of postprandial protein handling"

groen

Trefwoorden: veroudering, spierverlies, eiwitten in voeding, spiergroei

Dit proefschrift is relevant voor patiënten en ouderen met spiermassaverlies. Voor de eerste maal wordt aangetoond dat van 20 gram oraal ingenomen eiwit, 11g in het bloed terecht komt en 2,2g gebruikt wordt om nieuw spierweefsel te vormen. Insuline (een stimulerend hormoon) verhoogt de opname van aminozuren (bouwstenen van eiwitten) in weefsels, maar leidt helaas niet tot meer spiergroei. We laten zien dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van bloedvaten gerelateerd is aan de hoeveelheid spiermassa. Tenslotte stimuleren we spiergroei door ’s nachts extra eiwitten te laten consumeren, én door inname te combineren met kunstmatige contracties van de spieren.