Externe bronnen van beeldmateriaal

Behalve van aangeleverde of in opdracht gemaakte fotografie, kan men gebruikmaken van stockfotografie. Deze foto’s worden aangeboden op stock-websites en zijn ‘gratis’ of tegen betaling te downloaden. Naast foto’s bieden sommige stocksites ook illustraties, graphics en videofilms aan.

Het gebruik van stockfotografie kan van pas komen wanneer er geen eigen beeldmateriaal is of gemaakt kan worden. Nadelen zijn het algemene, inwisselbare karakter van de foto’s en de vaak kunstmatige, commerciële sfeer die de fotografie kenmerkt. Het gebruik van stockfoto’s kan daarom het beste zoveel mogelijk beperkt blijven.

Meestal is het gebruik van een stockfoto beperkt tot één bepaald middel of toepassing. Je betaalt dus in feite voor het recht om de foto voor een bepaald doel/middel binnen een bepaalde tijdsperiode te gebruiken. Voor andere toepassingen moet vaak opnieuw worden betaald. Controleer dus goed of dit het geval is, meer informatie hierover vind je in de algemene gebruiksvoorwaarden van de stockfoto-aanbieder.

Betaalde stockfotografie

Een aantal voorbeelden van betaalde stockfotografie-sites:

Voor deze stockwebsites moet een account aangemaakt worden. Aanschaf van beeldmateriaal gaat meestal met aangekochte ‘credits’ die recht geven op het downloaden van één of meerdere beelden. Er zijn grote verschillen in prijsniveau tussen de websites.
Soms moet vooraf offerte worden opgevraagd en volgt naderhand factuur, dit is bijvoorbeeld bij Hollandse Hoogte het geval. De meeste sites bieden ook abonnementen of voordeelpakketten voor grotere hoeveelheden beeldmateriaal.

Gratis stockfotografie

Je kunt ook gebruikmaken van gratis stockfotografie. Deze is zeer wisselend van kwaliteit en kan zich vaak niet meten met betaalde stock.

Enkele voorbeelden van ‘gratis’ stocksites:

Verder kan men zoeken bij Google Images, Flickr en Wikimedia, maar let goed op de rechtensituatie. Alleen echt rechtenvrije beelden mogen gebruikt worden. Dat moet er dus expliciet bij staan.

Bij Google kun je beeldmateriaal zoeken met de tools-optie “geschikt voor niet-commercieel hergebruik”. Controleer echter altijd of de beelden wel echt rechtenvrij zijn.

Bijzondere aandacht verdienen de Creative Commons licenses, bijvoorbeeld op Flickr of Wikimedia. Daarover vind je hier meer informatie.

Het gebruik van beschermde beelden of beelden waarvan de rechtensituatie niet helemaal duidelijk is, is absoluut af te raden.
Dit is strafbaar en kan leiden tot juridische problemen met de copyrighthouder van het materiaal.