Restorative Justice

by: in Law
francisco_rizi-auto_de_fe_Spaanse inquisitie

On Tuesday, February 21 at 1:30 p.m. a legislative proposal will be presented to the members of the standing committee for Security and Justice. The purpose of the bill is, that is an initiative of the citizens and through the citizens, to support a restorative settlement in criminal cases on the new Criminal Procedure Code via mediation. (Dutch only)

Het voorstel van wet is geschreven door een initiatiefgroep (Universiteit Maastricht en Restorative Justice Nederland) in samenwerking met een denktank van ruim tachtig strafrecht- en herstelrechtprofessionals.

Wetsbepalingen zijn in de door ons voorgestane ontwikkeling naar een meer op herstel georiënteerd straf(proces)recht onmisbaar. Zonder expliciete regels van herstelprocesrecht in het Wetboek van Strafvordering is de kans namelijk groot dat er rechtsonzekerheid blijft bestaan en in de praktijk aanzienlijke verschillen zullen blijven bestaan tussen arrondissementen. Dat betekent dat de ene keer of op de ene plek een doortastende conflictpartij of een raadsman wel weet dat hij om bemiddeling kan vragen en de andere keer of op de andere plek niet, en dat er grote verschillen bestaan in de mate van doorverwijzing naar bemiddeling door politieagenten, officieren van justitie en rechters. Niets in de huidige strafwet stond of staat overigens aan de ontwikkeling van een herstelrechtelijke praktijk in de weg. Die ontwikkeling is ook volop gaande. Niettemin vinden wij het huidige art. 51h Sv te mager en te vrijblijvend als basis voor een herstelgerichte afdoening in het strafrecht. 

Het was met name Europese regelgeving die Nederland in 2001 wakker schudde om meer te doen met bemiddeling in strafzaken. Tien jaar later leidde dit tot de invoering van artikel 51h Sv. De experimenten met bemiddeling in strafzaken kwamen daarna op gang, hoewel ook voor die tijd reeds volop in de vorm van pilots en praktijken ervaring is opgedaan met de toepassing van herstelrecht en een herstelgerichte afdoening van strafzaken. Met deze ervaringen hebben wij ons voordeel gedaan bij het opstellen van het wetsvoorstel.

Enkel solide wettelijke verankering, zij het met mate en in juiste proportie, kan ertoe leiden dat een landelijke praktijk van herstelgerichte afdoening in het straf(proces)recht zal ontstaan en floreren. Herstelrecht is volgens ons geen luxe, maar noodzaak.

Voorstel van Wet strekkende tot de invoering van een herstelgerichte afdoening via bemiddeling in strafzaken in het Wetboek van Strafvordering, inclusief Memorie van Toelichting, Nijmegen: Wolf Legal Publishers 2017, 50p. J. Blad, J. Claessen, G.J. Slump, A. van Hoek & Th. de Roos.

Het wetsvoorstel wordt in boekvorm uitgebracht en is vanaf maart te koop bij Wolf Legal Publishers, ISBN 9789462403697. Prijs: 9,95 EUR.


VOOR DE PERS:
Aansluitend is er een kleine bijeenkomst en gelegenheid tot het stellen van nadere vragen. Die bijeenkomst is van 14.30 - 16.00 u in Plein XIX. Gelieve u daarvoor van tevoren op te geven via info@restorativejustice.nl. Via dat emailadres kunt u ook nadere informatie krijgen en het boekje met het wetsvoorstel bestellen. Nadere informatie over dit persbericht via Jacques Claessen, claessen@maastrichtuniversity.nl, 043 388 48 05. Gert Jan Slump, gertjanslump@xs4all.nl, 06 15596907.

Tags: