Manuela Joore hoofd KEMTA

Vanaf 1 juni 2019 is prof. dr. Manuela Joore benoemd tot hoofd KEMTA van het Maastricht UMC+. Ze vulde deze functie al plaatsvervangend in.

Met veel plezier is ze sinds haar afstuderen al werkzaam bij azM / UM. Zij is een gezondheidswetenschapper met specialisaties in beleid en beheer en epidemiologie, gepromoveerd bij de vakgroep kwantitatieve economie van de faculteit Bedrijfskunde en Economie van de UM. Sinds 2016 is ze hoogleraar Health Technology Assessment & Decision Making. We vroegen haar wat ze gaat doen en wat haar ambities zijn.

Samenwerken en kennis delen
"De medewerkers van KEMTA zijn experts in onderzoek naar de (potentiële) veiligheid, effectiviteit en doelmatigheid van bestaande en innovatieve interventies. Zowel heel vroeg in de innovatie, als er alleen nog een idee bestaat, tot helemaal aan het eind, als we een effectieve en doelmatige interventie willen implementeren. En alles daartussen in. Dat is essentieel voor een klantgerichte en duurzame gezondheidszorg en een kerntaak van het MUMC+. We participeren daarvoor al succesvol met veel afdelingen en onderzoekers in en gelieerd aan het MUMC+. Ik zou dat graag verder zien groeien, dus we gaan nog meer ons best doen samenwerkingen aan te gaan en onze kennis te delen. 

Getalenteerde en gemotiveerde mensen
Ik heb er zin in om leiding te geven aan een groep geweldig getalenteerde en gemotiveerde mensen die zijn getraind in epidemiologie, methoden en statistiek, en health technology assessment. En daarnaast verheug ik me op succesvolle samenwerkingen met de onderzoekers van het MUMC+, zowel in uitkomst als in het proces. 

Sleutelrol
Mijn focus ligt bij wetenschappelijk onderzoek voor kwalitatief hoogstaande, betaalbare zorg. Dat betekent dat we goed onderzoek moeten doen en dat we moeten zorgen dat de resultaten van dat onderzoek de weg naar de praktijk vinden. Dat is een kerntaak van het Maastricht UMC+ en KEMTA vervult daarbij een sleutelrol.

De complexiteit van processen nemen toe. Van het voorbereiden van onderzoek  door bijv. subsidie-aanvragen en goedkeuringsprocedures; de uitvoer van onderzoek met gegevensverzameling en analysemethoden tot de verspreiding van onderzoeksresultaten. Daarnaast is de slagingskans van subsidie-aanvragen laag en iedereen is heel druk. In die context is het belangrijk om de mogelijkheden voor onderzoek, die we hebben als MUMC+, zo goed mogelijk benutten. Ik hoop dat KEMTA daarbij steeds beter kan helpen. Onder andere door meer samen te werken met andere personen, afdelingen en organisaties in het MUMC+, die onderzoek ondersteunen."

Also read