Nieuw onderzoek ROA

Werkgerelateerd leren daalt in eerste covid jaar

De deelname aan cursussen onder werkenden is gedaald van 54 procent in 2017 naar 51 procent in 2020. Ook de tijd besteed aan taken waarvan men kan leren is gedaald. Deze afname in werkgerelateerd leren lijkt het gevolg van de pandemie. Echter, het belang van informeel leren in de totale leertijd onder werkenden is onveranderd hoog: van de totale tijd die werkenden in 2020 aan leeractiviteiten besteedden had maar liefst 91 procent betrekking op het informeel leren tijdens het werk. Dit en meer blijkt uit het rapport ‘Leven lang ontwikkelen in Nederland’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

De mate van informeel leren hangt sterk samen met de leercultuur in de organisatie waar men werkt. In organisaties waarin werkenden het gevoel hebben dat medewerkers elkaar helpen om te leren en dat men tijd besteedt aan het opbouwen van vertrouwen, wordt meer geleerd van het werk dat men doet.

Hoewel de leercultuur de afgelopen jaren vergelijkbaar is gebleven, blijkt dat de leercultuur belangrijker is geworden in het faciliteren van leren tijdens het werk. De effectiviteit van een goede leercultuur lijkt dus te zijn toegenomen. Evengoed ontvingen werkenden in 2020 beduidend minder feedback van collega’s dan in eerdere jaren.

Dat er in 2020 ook minder aan cursussen wordt deelgenomen, lijkt het gevolg van een afname in de mate waarin bedrijven gebruik hebben gemaakt van HR-instrumenten gericht op het functioneren en ontwikkelen van hun personeel.

“In 2020 werd, waarschijnlijk als gevolg van de pandemie, minder aandacht besteed aan bijvoorbeeld functioneringsgesprekken, persoonlijke opleidings- of ontwikkelplannen en coaching. Dit zijn HR-instrumenten die een belangrijke rol spelen bij het wel of niet deelnemen aan cursussen” zegt onderzoeksleider Annemarie Künn. Om het leren onder werkenden te vergroten is het daarom belangrijk dat bedrijven hun leercultuur verder ontwikkelen en gebruik maken van HR-instrumenten om hun personeel te faciliteren en stimuleren tot een leven lang ontwikkelen.  

Lees ook