Bouwen aan een betrouwbare, toegankelijke toekomst voor de wetenschap

UM Open Science Festival

Eind mei vond het Open Science Festival plaats aan de Universiteit Maastricht. Het festival laat zien wat de kracht is van Open Science; dat het tot grote veranderingen kan leiden, en hoe belangrijk het is om wetenschappelijk onderzoek meer transparant en reproduceerbaarheid te maken. 

Het evenement, dat georganiseerd werd door de Open Science Community Maastricht, bracht onderzoekers, studenten en het publiek samen om principes als FAIR data en preregistratie te verkennen. De nadruk lag op samenwerking en toegankelijkheid en het festival inspireerde de deelnemers om robuuste, betrouwbare wetenschappelijke inspanningen te bevorderen.

Op 25 mei 2023 bracht de Universiteit Maastricht onderzoekers, studenten, vertegenwoordigers van de universiteit en het publiek samen om het veranderpotentieel van Open Science te verkennen. Het Open Science Festival - dat plaatsvond in de School of Business and Economics - was een groot succes. Het evenement werd georganiseerd door de Open Science Community Maastricht (OSCM) en was helemaal volgeboekt. 

Op het programma stond een scala aan activiteiten, waaronder paneldiscussies, parallelle sessies en workshops, en een inspirerende keynote lezing. Hierbij werd telkens weer het belang van transparantie, samenwerking en toegankelijkheid in wetenschappelijk onderzoek benadrukt. De sessies gingen dieper in op onderwerpen die een centrale rol spelen in het nieuwe Open Science beleid van de Universiteit Maastricht (zoals bijvoorbeeld zaken als FAIR data en preregistratie). Zo ontstond een levendig platform voor kennisdeling en stevige, vaak kritische gesprekken.

Gedurende de hele dag waren de deelnemers actief bezig met het verkennen van de principes en praktijken van Open Science, bijvoorbeeld in de sessies over financiering van Open Science door derden of hoe AI en Open Science met elkaar te combineren zijn. Het festival bood deelnemers volop de gelegenheid om te leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Open Science, ideeën uit te wisselen en samen te werken met gelijkgestemden met een passie voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek.

OpenScienceFestival Foto groep

SBE-onderzoekers over het belang van Open Science

SBE-onderzoekers Roman Briker (Open Science Ambassador SBE) en Charlotte Kroll (Open Science Messenger SBE) waren actief betrokken bij het festival en organiseerden een sessie over preregistratie van opleidingen. De bedoeling van preregistratie is dat onderzoeksopzetten worden gepubliceerd voordat het daadwerkelijke onderzoek wordt uitgevoerd. Daarbij valt specifiek te denken aan openheid over steekproefgroottes, hypotheses en geplande analyses.

Tijdens deze drukbezochte mini-workshop gaven de SBE-onderzoekers praktische adviezen en voorbeelden over het waarom, hoe en waar van preregistratie in wetenschappelijk onderzoek. Ze lieten zien hoe onderzoekers vanuit verschillende faculteiten en methodologieën hun werk meer open, robuust en betrouwbaar kunnen maken.

Het festival werd afgesloten met een inspirerende keynote speech van Prof. Dr. Cyrus Mody (leerstoel Geschiedenis van Wetenschap, Technologie en Innovatie aan de FASoS) over belangrijke historische figuren die mogelijk hebben gewerkt op manieren die indruisen tegen de huidige opvattingen van open wetenschap; dit bracht een discussie op gang over de historische ontwikkelingen van en standpunten over Open Science.

Kortom, het festival gaf weer eens aan dat het belang van Open Science groeiende is, niet alleen aan de UM maar ook binnen de wetenschappelijke gemeenschap in het algemeen. Deelnemers verlieten het evenement met nieuwe inspiratie en waardevolle inzichten in de toekomst van robuust, betrouwbaar en toegankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Open Science Festival Roman & Charlotte

Open Science @ UM

Wereldwijd werken universiteiten en onderzoeksinstituten aan de realisatie van "Open Science"; de Universiteit Maastricht (UM) maakt onderdeel uit van deze beweging. De UM onderschrijft de principes van Open Science en biedt haar academici ondersteuning om deze principes in de praktijk te brengen en wetenschap "zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig" te maken. 

Om Open Science te bevorderen heeft de UM haar eigen Open Science Community.

--

Fotos's: Photostique

Lees ook

  • De vakgroepen Strafrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit organiseren samen de Landelijke Strafrechtsdag 2024 op 31 mei.

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

  • Het is het onder de aandacht van het College van Bestuur en het Management Team van de Universiteit Maastricht gebracht via een anonieme mail dat zes van de demonstranten die toestemming hebben om in de tuin van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS) te verblijven, met ingang...