UM leidt alliantie ‘Young Universities for the Future of Europe’

Op donderdag 17 mei presenteerde de Universiteit Maastricht (UM) in haar Campus Brussel een voorstel voor de vorming van een alliantie voor het European University Initiative. Vertegenwoordigers en studenten van zes andere jonge Europese universiteiten waren aanwezig.

YUFE alliance as part of European Universities initiative

De Europese Commissie (EC) stimuleert dit voorstel en zal diverse allianties voor de ontwikkeling van een twintigtal Europese Universiteiten voor 2024 ondersteunen. Het idee werd in 2017 voor het eerst uitgesproken door de Franse president Macron. Deze bottom-up allianties van universiteiten in de hele Europese Unie moeten leiden tot een verdere integratie van de Europese Hoger Onderwijsruimte (EHEA). De eerste pilot gaat in de tweede helft van 2019 van start.

Onderwijs en onderzoek over de grenzen
De alliantie met de naam Young Universities for the Future of Europe bestaat naast de UM uit zes jonge topuniversiteiten uit het YERUN-netwerk (Young European Research Universities Network):

  • Universiteit Antwerpen
  • Universiteit Bremen
  • Universiteit Tor Vergata in Rome
  • Universiteit van Oost-Finland
  • Universiteit Carlos III in Madrid
  • Universiteit van Essex (geassocieerd lid) 

Deze zeven leden van de alliantie delen de doelstelling bij te dragen aan een competitiever, innovatief en verenigd Europa. De jonge universiteiten, die al meerdere gedeelde activiteiten hebben binnen het YERUN-netwerk, staan voor:

  • het goed voorbereiden van studenten op de arbeidsmarkt
  • meer mobiliteit voor medewerkers tussen universiteiten
  • het bevorderen van inclusief hoger onderwijs
  • het investeren in het actief leren van Europese talen.

Op deze manier zal YUFE actief Europees burgerschap in een gedeelde Europese omgeving stimuleren. Deze doelstellingen worden volledig bottom-up nagestreefd. In de YUFE-alliantie werken teams van medewerkers en studenten samen aan het zoeken naar oplossingen voor Europese (en wereldwijde) uitdagingen. Samen zullen zij werken aan manieren om gezamenlijke onderwijsprogramma’s en diensten te stimuleren, evenals de mobiliteit van studenten en medewerkers om zo een gezamenlijk landschap van hoger onderwijs zonder grenzen te realiseren. Aangezien de deelnemende universiteiten al regelmatig met elkaar hebben samengewerkt, is de huidige alliantie een logische stap naar verdere interactie. 

Prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de UM: “Dit is een alliantie die vanuit de mensen zelf komt. Er is een sterke bereidheid van alle stakeholders binnen onze universiteiten - besturen, medewerkers en, het allerbelangrijkste, ook de studenten- om samen activiteiten te ontwikkelen en van dit initiatief een écht Europees succes te maken.”

Het YUFE-initiatief omvat bovendien regionale samenwerkingsverbanden met de publieke en private sector, zoals Brightlands, die de maatschappelijke en economische impact van de alliantie nog verder zullen vergroten.  

Universiteit Maastricht
De UM leidt de alliantie die zal deelnemen aan de pilot van de Europese Commissie, waarvan de resultaten medio 2019 zullen worden gepubliceerd. De ervaringen die de UM en de partneruniversiteiten opdoen tijdens de aanvraagperiode en de pilotfasen zullen worden gedeeld met andere relevantie stakeholders.

Vertegenwoordigers van de partneruniversiteiten, van de permanente vertegenwoordiging en ministeries van de respectievelijke landen, en van de Europese Commissie waren aanwezig op de UM Campus Brussel waar de alliantie werd gepresenteerd. Bovendien waren studenten van de partneruniversiteiten aanwezig die  een actieve rol speelden in het formuleren van de visie van de alliantie. Zij zullen nauw betrokken blijven bij de ontwikkeling en invoering van het initiatief.

Florentine Friedrich, student aan het University College Maastricht: “Ik ben zeer enthousiast over mijn betrokkenheid bij het European University Initiative omdat hierdoor studenten vrij kunnen studeren in heel Europa. Gebruik kunnen maken van de faciliteiten van Europawijde universiteiten alsof het mijn eigen universiteit is, vertegenwoordigt voor mij de gedachte van een waarlijk Europese campus. Het initiatief zal ook een echte Europese arbeidsmarkt bevorderen, die voor bijna-afgestudeerden als ik ontelbaar meer mogelijkheden biedt.”

Prof. dr. Martin Paul pleitte al in 2011 voor Europese universiteiten in The Guardian.

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department of Advanced Computing Sciences van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...