Trudie Schils benoemd tot lid van de Onderwijsraad

De ministerraad heeft professor Trudie Schils op 21 oktober 2022 benoemd tot raadslid van de Onderwijsraad, de raad die regering en Eerste en Tweede Kamer adviseert over het onderwijs in Nederland. Trudie Schils is hoogleraar onderwijseconomie aan de Universiteit Maastricht en programmaleider van de Educatieve Agenda Limburg.

Leden van de Onderwijsraad worden voor vier jaar benoemd op persoonlijke titel. Ze zijn aangetrokken vanwege hun wetenschappelijke kennis, praktijkervaring in het onderwijs en/ of maatschappelijke bijdrage, in combinatie met hun visie op het onderwijs.

Trudie Schils brengt in de Onderwijsraad, naast de expertise vanuit haar eigen vakgebied, onderwijseconomie, veel ervaring in op het gebied van samenwerking met wetenschappers uit andere disciplines zoals sociologie, psychologie in onderwijskunde. Bovendien combineert zij haar wetenschappelijke werk met het samenwerken aan concrete projecten en programma’s ‘in het veld’, met leraren en onderwijsbestuurders.  Dat doet ze met name via het kennisnetwerk Educatieve Agenda Limburg, waar Trudie Schils programmaleider van is. 

Trudie Schils zelf over haar benoeming: “Ik heb enorm veel zin in mijn rol als raadslid van de onderwijsraad. De adviezen geven me een kans om nieuwe dingen te leren van andere raadsleden en van de stafleden van de onderwijsraad. Vanuit mijn economische achtergrond vind ik het belangrijk om stil te staan bij de verschillende keuzeopties die je hebt bij een aanpak, en goed na te gaan wat de gevolgen van die keuzes zijn. Daarop baseer je dan je advies. Daarbij kan het best voorkomen dat je het binnen de raad niet altijd eens bent. Dan is het des te belangrijker om de verschillende afwegingen ook te benoemen in een advies, zodat je de lezers, beslissers en andere betrokkenen meeneemt in de redenering die de raad heeft gevolgd.”

Lees ook