TrainTool: levensechte video-rollenspellen

Soms komt een hobby je goed van pas. Neem Reinier Kreutzkamp, docent bij de vakgroep Clinical Psychological Science binnen de Faculty of Psychology and Neuroscience. Hij traint studenten met name in klinische vaardigheden. Daarnaast ontwikkelt hij ondersteunend audiovisueel materiaal voor verschillende trainingen. Al van kindsbeen af is hij naar eigen zeggen een ‘cinéfiel’. Die passie heeft in zijn werk geleid tot een innovatief programma met software van TrainTool. Daarmee leren studenten in video-rollenspellen professioneel omgaan met levensechte situaties.

Het hanteren van stress en extreme emoties staan binnen dit programma centraal. Weliswaar in scène gezet, maar uit de klinische werkelijkheid gegrepen. Aanvankelijk was het pionierswerk. Maar in 2021 werd het programma ‘dealing with extreme emotions’ bekroond met de International E-Learning Award. Reinier Kreutzkamp legt uit: “Al in de vroege jaren negentig, toen ik stopte met mijn werk in de kliniek en me volledig toelegde op onderwijs, ben ik begonnen met het maken van didactische films. Mijn geloof in het medium film heeft zich de laatste jaren ook steeds meer onderwijskundig bewezen.”

Reinier Kreutzkamp is docent bij de vakgroep Clinical Psychological Science van de Faculty of Psychology and Neuroscience aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde Persoonlijkheidsleer & Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Tussen 1981 en 1992 werkte hij tevens als gedragstherapeut bij het Academisch Angstcentrum Maastricht.

strooigoed

Gepokt en gemazeld

Reinier Kreutzkamp is gepokt en gemazeld als het om klinische ervaring gaat. Hoewel zijn tongval anders doet vermoeden is hij geboren en getogen in Heerlen, nabij het Psychiatrisch gezondheidscentrum Welterhof (tegenwoordig Mondriaan), waar zijn vader psychiater was. “Mijn hele leven ben ik daar over de vloer gekomen. We vierden er vaak onze kerst, uiteraard samen met de patiënten. Ik deed er vakantiewerk. In feite ben ik opgegroeid met psychiatrische patiënten en de professionele hulpverleners om me heen. Het was voor mij dan ook voor de hand liggend dat ik in Utrecht psychologie ben gaan studeren. Na mijn afstuderen kwam ik meteen op de universiteit van Maastricht terecht. Inmiddels werk ik al veertig jaar voor dezelfde opdrachtgever. Nooit een dag spijt van gehad.”

Reinier vervolgt: “We zijn in 2015 met TrainTool in zee gegaan omdat we ervan overtuigd waren dat we met dit innovatieve programma precies dat konden overbrengen wat we noodzakelijk vonden: praktijkkennis opdoen in een niet van werkelijkheid te onderscheiden setting. Los van alle didactische voordelen die TrainTool heeft, biedt het ook de kans om meer studenten te bereiken. We sparen bovendien tijd. Het is een efficiënte en tot de verbeelding sprekende manier van aanpak die helemaal past binnen de huidige tijdsgeest.”

-de tekst gaat verder onder de afbeelding- 

traintool
strooigoed

Teamwork

Reinier Kreutzkamp benadrukt dat hij in een team werkt en dat hij dit project samen heeft opgezet met collega’s en de specialisten van TrainTool. Zijn enthousiasme over de filmische werkwijze laat zich in een gesprek met Reinier moeilijk verbergen. Voor iemand die in zijn loopbaan altijd op zoek is geweest naar academische uitdagingen mag het geen verbazing wekken dat hij ook na zijn aanstaande pensionering niet achter de geraniums kruipt. “In Hasselt ga ik een cursus scenarioschrijven volgen. Daar zie ik naar uit. Al vanaf mijn jeugd heb ik gefilmd. Daar heb ik altijd veel plezier in gehad. Verhalen vertellen in beeld is iets wat nooit verveelt. De betekenis van beelden – de semiotiek – fascineert me.”

Welke films spreken hem het meeste aan? “Uiteraard ben ik geboeid door psychologische thema’s. In die oude films, van bijvoorbeeld de Nouvelle Vague uit de jaren vijftig en zestig van regisseurs als Truffaut, Godard en Buñuel spreken de vaak surrealistische beelden tot mijn verbeelding. Die films kennen vele lagen van betekenis. Tot de dag van vandaag weten ze me te boeien. En als het dan films zijn waarin een pathologische geestestoestand centraal staat, dan vind ik de psychose, met zijn waarnemingsstoornissen en privé realiteiten, het meest interessant. Een film als A Beautiful Mind, die gaat over de grens tussen genialiteit en waanzin, is werkelijk geweldig. Goede films, ook in de didactische toepassing, weten mensen te raken, ze te bewegen en inzicht te geven in de ander. Inzicht, begrip en empathie zijn belangrijke eigenschappen in het leven en in dit werk.”

Tekst: Ludo Diels
Illustratie: Ted Struwer

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department of Advanced Computing Sciences van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...