Topsport naast je studie

Ze studeren aan de UM, doen hun uiterste best om alles te halen, maar hebben daarnaast een andere grote ambitie: ze willen de top in hun sport bereiken. Jonge mensen die alles opzijzetten om naast hun opleiding een zware training te volgen en aan wedstrijden op hoog niveau mee te doen. Echte doorzetters, met andere woorden. Wat betekent het om naast je universitaire opleiding sport op topniveau te bedrijven? We vragen het in deze reeks verhalen aan een aantal topsporters aan de UM. Internationaal springruiter Babs Kerkhoffs is de eerste.

Babs (21) zit in het tweede jaar van de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen, richting Biologie en Gezondheid. Ze is 21 jaar en woont in Weert, vlakbij haar paarden. Op haar vijfde ontstond haar grote liefde voor paarden en sindsdien heeft ze dankzij heel veel training en talent de IT-status van het NOC*NSF bereikt: internationale talenten die in hun leeftijdscategorie tot de wereldtop behoren. Die status blijkt zeer terecht, want afgelopen zomer deed Babs met haar paard Evita mee aan het Europees Kampioenschap in Spanje.

Jong geleerd…

Op haar vijfde ging Babs paardrijden bij vrienden thuis, want in een manege word je pas met zes jaar toegelaten. “Zolang ik me kan herinneren, wilde ik paardrijden,” zegt Babs. “Ik heb een enorme band met deze prachtige dieren en vind het heerlijk de hele dag met ze bezig te zijn. Het voelt dan ook absoluut niet zwaar om zeven dagen per week vier tot zes uur per dag te trainen. Verleden jaar werkte ik in een stal waar ik dagelijks van 8.00 uur ’s ochtends tot 17 uur zes tot tien paarden reed. Daarna trainde ik nog mijn eigen twee paarden thuis. Dat was veel, maar ik deed het allemaal met plezier.”

Europees kampioenschap

In de zomer van 2022 kwam voor Babs een grote droom uit, ze mocht rijden bij het Europees Kampioenschap in Spanje. “Dat was een fantastische ervaring en ik ben nog steeds enorm trots dat mijn paard Evita en ik konden meedoen. We werden vijfde met ons team in de leeftijdscategorie tot en met 21. Dit jaar word ik 22 en kan ik meedoen als senior, maar het is moeilijk ertussen te komen. Vooral het trainen met je eigen paard in de aanloop naar zo’n wedstrijd is fantastisch. Je wordt één met je paard.”

Babs Kerkhoffs

Studeren naast de sport

Babs studeert in de avonduren, dat kan nu eenmaal niet anders. Is het moeilijk topsport te combineren met een universitaire opleiding? “Wij topsporters krijgen van de UM de mogelijkheid bij de helft van de onderwijsgroepen afwezig te zijn en we kunnen kiezen tussen onderwijs in de ochtend of de middag. Maar met tentamens is het moeilijker. Afgelopen jaar moest ik kiezen tussen mijn tentamens of het Europees Kampioenschap, want ook bij de herkansingen was ik nog in Spanje wedstrijden aan het rijden. Ik heb mijn jaar dus niet kunnen halen en moet nu nog drie tentamens doen. Het zou heel fijn zijn als op het gebied van tentamens ook iets extra’s geregeld kon worden.”

Toekomst

Hoe ziet Babs de toekomst? Professioneel ruiter of nog een masteropleiding na haar afstuderen? “Ik denk na over de masteropleiding Arts-Klinisch Onderzoeker, maar als ik een goede baan als ruiter kan krijgen, dan neem ik die aan.” Zou ze zelf ooit een stal willen beginnen? “Nee, ik denk het niet, want dan moet je paarden verkopen en daarvoor houd ik veel te veel van ze.”
 

Door: Margot Krijnen
Fotografie: Joris Hilterman

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Manon’s academic path led her to work on prevention and well-being at the workplace. A place where we spend most of our time. The master’s programme Occupational Health and Sustainable Work (OHSW) uncovered the interventions that companies and policymakers need to keep work sustainable. Her job as a...