Ouderen missen kennis over eigen medicijngebruik

Ouderen die veel verschillende medicijnen gebruiken, weten vaak niet waarom ze die pillen slikken, waardoor ze de voorgeschreven geneesmiddelen vaak niet regelmatig gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht onder Zuid-Limburgse ouderen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

De studie laat zien dat oudere patiënten met ‘polyfarmacie’ –het gebruik van 5 of meer chronische medicijnen- weinig kennis hebben over de reden van voorschrijven, wat kan leiden tot medicatieontrouw. Dit geldt vooral voor patiënten van 80 jaar of ouder en mannen. Patiënten die thuis wonen met een partner weten meer dan anderen. Ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, zijn het minst goed geïnformeerd. Slechts 15% van alle ouderen uit het onderzoek (in totaal 754) kon de indicatie noemen van al hun voorgeschreven medicijnen.

Volgens de onderzoekers kunnen patiënten baat hebben bij een duidelijke uitleg door een arts, verpleegkundige of apotheker, duidelijke visuele of schriftelijke inname-instructies, of het aanleveren van medicatie in een baxterrol. Als patiënten een slecht begrip hebben van de indicaties van medicijnen, zijn zij waarschijnlijk ook minder goed in staat om symptomen die mogelijk samenhangen met hun medicatiegebruik te interpreteren en te omschrijven. In dergelijke situaties is het belangrijk veranderingen van medicatie niet alleen met de patiënt te bespreken, maar ook met een familielid of een verzorgende.

Beluister hier een interview met hoofdonderzoeker Donna Bosch-Lenders op het NOS Radio 1 journaal (16 augustus 2016).

Lees ook