“Iedereen kan leren schrijven”

Schrijf je vaak nieuwsberichten of teksten voor een website, neem je regelmatig interviews af of vertaal je wetenschappelijke informatie naar “normale taal” en zou je jouw vaardigheden graag willen verbeteren? Schrijf je dan in voor de zomercursus "Journalistiek en Effectief schrijven", die door Riki Janssen (hoofdredacteur van Observant) en Wammes Bos (freelance journalist en voormalig senior redacteur bij Observant) wordt verzorgd.

Wil je graag weten hoe oud-deelnemers deze cursus hebben ervaren? Lees dan snel verder.

Van 2014 tot 2021

Acht jaar geleden, in de zomer van 2014, heeft Denise Villerius de cursus gevolgd. Destijds werkte ze bij het Alumni Office. Voor een nieuwe rubriek voor de nieuwsbrief die ze zelf samenstelde wilde ze oud-studenten interviewen die na hun studie naar bijvoorbeeld Amerika of Australië waren vertrokken. Omdat ze de benodigde vaardigheden miste voor het afnemen en verwerken van interviews, besloot ze zich in te schrijven voor de cursus.

Ook Stefanie Hollanders (officemanager bij YUFE) en Joyce de Vos (gezondheidsvoorlichter bij het MUMC+) heb ben de cursus gevolgd. Voor Stefanie stond hij zolang als hij gegeven wordt al op haar verlanglijstje. Vorig jaar was het dan eindelijk zo ver.

Hoe vertaal je iets ingewikkelds naar “normale taal”?

Zowel Stefanie als Joyce hebben in hun werk dagelijks te maken met het schrijven van teksten. Stefanie schrijft vaak e-mails en brieven namens haar directeur, en is verantwoordelijk voor het opstellen van notulen en terugkoppelen van besluitvorming naar derden. “Niet altijd even gemakkelijk, want hoe ‘vertaal’ je een specifiek onderwerp voor een breed publiek? Hoe schrijf je kort en bondig zonder de kern te verliezen? En vooral: hoe lever je een kwalitatief goed stuk af onder grote tijdsdruk?” Joyce houdt zich bezig met wetenschapsjournalistiek. “Wil je wetenschappelijke uitkomsten delen met de wereld? Kom maar op. Voor mij een mooie gelegenheid om iets ingewikkelds te vertalen naar "normale taal". Nadat ik een workshop had gevolgd van Riki smaakte dat naar meer.”

“Mensen met een hart voor schrijven”

Alumni Denise

Hoe ze de cursus hebben ervaren? Denise was onderdeel van een leuke groep die bestond uit UM-medewerkers, maar ook mensen van buiten de UM. Stuk voor stuk waren het “mensen met een hart voor schrijven”. De verplichting om onder druk iets op te leveren en de opbouwende feedback die ze naderhand ontving ervaarde ze als zeer prettig. Zo werd er bijvoorbeeld verwacht om in een half uur een stuk te schrijven: “Ik was verbaasd dat het lukte.” De cursus voldeed aan haar verwachtingen en was ook prima te combineren met haar werk. Na het afronden van de cursus voelde ze zich zekerder in haar werk: “Ik vertrouwde meer op mijn eigen pen, dat ik het kon”.

Leren van je cursusleider en van elkaar

Stefanie Hollanders

Voor Stefanie voelde de groep van negen cursisten meteen vertrouwd. “Door eerlijk en met respect elkaars stukken te beoordelen, leer je niet alleen van je cursusleider, maar ook van elkaar. Dat heb ik als zeer waardevol ervaren.” Het allerleukste vond ze het schrijven van een column: “De creatieve vrijheid die we daarbij kregen gaf me vleugels.” Het belangrijkste dat ze geleerd heeft tijdens de cursus is “het vertrouwen hebben in jezelf. Iedereen kan leren schrijven, met zijn of haar eigen talent en specialiteit. En zolang je maar focust e n je niet laat afleiden door binnenkomende e-mails of appjes, lukt dat óók met een deadline die in je nek hijgt.”

Een positieve uitdaging

Joyce de Vos

Joyce vond de cursus geweldig: “Het is een aanrader voor iedereen die (beter) wil leren schrijven in heldere taal en mét een rode draad.” Eenvoudig was het niet, maar “ervaren journalisten Wammes Bos en Riki wisten ons elke dag een paar flinke stappen vooruit te laten zetten”. Waarom het niet eenvoudig was? “Hoe je schrijft is niet alleen een kwestie van persoonlijke smaak, maar ook afhankelijk van de context en je doelgroep. Waar je je in een blog veel kunt veroorloven, moet je voor een website of patiëntinformatie toch iets genuanceerder zijn. Hoe maak je iets eenvoudig dat ingewikkeld is, zonder het simpel te maken?” Dat is een uitdaging die ze na het volgen van de cursus met nog meer plezier aangaat.

Lees meer over Stefanie en Joyce in hun blogs: www.twistedsister.nl en https://devoszietdoordebomenhetbos.blogspot.com/.

Door: Naomi Nijssen (tekst), Bernard Hermant (via Unsplash), Denise Villerius, Prisca Visser en Joyce de Vos (fotografie)

Lees ook

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie is trots op wat er met het Alzheimer Centrum Limburg is bereikt en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke...

  • Anne Roefs heeft een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen . De hoogleraar Psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag, heeft meerdere malen getwijfeld tussen een carrière als wetenschapper of topkok. Inmiddels is ze gepassioneerd over haar wetenschappelijk onderzoek naar...