Healthcare management

Roos van der Ven presenteert op het Amerikaanse AcademyHealth congres

Promovenda Roos van der Ven presenteerde in het laatste weekend van juni op het AcademyHealth congres, in Baltimore, Verenigde Staten. Roos doet onderzoek naar netwerken in de zorg. Op dit Amerikaanse ‘health services research’ congres sprak ze over de stappen die zorgnetwerken kunnen zetten om hun plannen echt in de praktijk en bij hun achterban te brengen. Ook vertelt ze over haar ervaringen met dit congres.

Zorgnetwerken: van plannen naar realiteit

Roos van der Ven werkt sinds 2021 als promovenda bij de AWDZ. Haar promotietraject is een samenwerking tussen de AWDZ en GROW (Research Institute for Oncology and Reproduction) van Universiteit Maastricht, het Integraal Kankercentrum Nederland en het Oncologisch Netwerk Zuidoost Nederland. In haar promotieonderzoek staan netwerken in de zorg centraal, die steeds meer worden gepromoot om efficiënte en goede zorg te bieden. Samenwerken in netwerken wordt dus als belangrijk gezien, maar is niet simpel, zo vertelt Roos: “We weten dat dat soort netwerken vaak hun doelen niet halen.” Waar nog niet veel onderzoek naar was gedaan, is hoe je zorgt dat de afspraken die worden gemaakt in zorgnetwerken, ook echt hun uitwerking hebben in de praktijk. “Vaak stuurt elke organisatie één of enkele vertegenwoordigers naar de netwerkbijeenkomsten. Maar om impact te hebben moet er natuurlijk ook, of misschien wel vooral, wat veranderen bij hun achterban, bijvoorbeeld (collega) specialisten.”

Dat proces van ‘dissemineren’ – dus van plannen in netwerkbijeenkomsten naar de werkvloer – is waar Roos met haar onderzoeksteam nu een model voor heeft ontwikkeld. Dit is een vijf stappen procesmodel dat steeds opnieuw, als in een cyclus, kan worden herhaald. Allereerst (0) is het natuurlijk wel van belang dat vertegenwoordigers van elke organisatie actief samenkomen. Vervolgens start de cyclus met (1) het komen tot concrete afspraken in het netwerk, bijvoorbeeld over zorgpaden, (2) de invulling en uitvoering van de rol van de vertegenwoordiger, die namens de eigen organisatie deelneemt aan de netwerkbijeenkomst, (3) het overdragen van deze afspraken aan de achterban in de eigen organisatie, (4) het in de praktijk brengen van deze afspraken op de werkvloer, en (5) eventueel het leveren van input vanuit de achterban voor de netwerk bijeenkomsten. Vier overkoepelende condities lijken van invloed te zijn op alle stappen in dit proces model, en bepalen daarmee het succes van het proces van disseminatie. Deze zijn (een gebrek aan) tijd, commitment, een gezamenlijk doel, en de netwerk scope.

AcademyHealth

Het AcademyHealth congres geldt als één van de grootste internationale congressen in het vakgebied van health services research. Hun ‘annual research meeting’ wordt elke zomer in wisselende steden in Amerika georganiseerd. AcademyHealth richt zich als organisatie met name op onderzoekers in ‘health services research’, maar ook beleidsmakers en zorgverleners. 

Roos presenteerde bovenstaand onderzoek onder de titel: ‘Chasing our tail? Identifying the dissemination process to frontline professionals within healthcare networks’. Ze gaf een posterpresentatie over dit onderzoek in een sessie genaamd ‘Organizational Behavior and Management’. Roos’ eerste keer op AcademyHealth is voor herhaling vatbaar, zo vertelt ze: “Ik heb AcademyHealth als heel positief ervaren. Ik vond dat er super interessante sessies bij zaten, en een goede afwisseling van expert panel sessies, call-for-abstract sessies en methodologie sessies.” De inhoud van het congres is dus zeer afwisselend, hoewel de mensen die het congres bezoeken minder divers zijn: “Volgens de balie was er naast mij nog één andere Nederlander, maar die heb ik helaas nergens gezien. Iedereen die ik heb gesproken was Amerikaans. Ik ben verder geen Europeanen tegengekomen.”

Meer weten over het onderzoek dat Roos binnen de AWDZ doet? Neem contact met haar op via: r.vanderven@maastrichtuniversity.nl.

RoosvanderVenAcademyofhealth