Healthcare innovations and digitalization

CARRIER project onderzoekt eCoach voor hart- en vaatziekten

Beter voorkomen dan genezen: dat geldt zeker voor hart- en vaatziekten. In het CARRIER project, dat onderdeel is van de AWDZ, is daarom een eCoach ontwikkeld voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Met dit digitale instrument kan een zorgverlener samen met de patiënt bekijken hoe groot het risico is op een hart- en vaatziekte en hoe leefstijlfactoren bijdragen aan dit risico. Ook helpt de eCoach om te bepalen welke eventuele leefstijlinterventie bij een patiënt past. 

1,7 miljoen mensen

Volgens de Hartstichting lijden 1,7 miljoen Nederlanders aan hart- en vaatziekten, zoals hartritmestoornissen, hartfalen of een herseninfarct. Het is daarmee een van de meest voorkomende ziektes in Nederland en zeker in Zuid-Limburg, waar mensen doorgaans ongezonder leven. In onder andere de huisartsenpraktijk wordt goed gelet op risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en roken. Toch kan het screenen op hart- en vaatziekten nog beter: in bestaande modellen om risico’s op deze ziekten in te schatten, worden niet alle belangrijke risicofactoren meegenomen. Zo wordt bijvoorbeeld sociaaleconomische status of beweging buiten beschouwing gelaten. Daarnaast zijn bestaande risicomodellen voornamelijk gericht op zorgverleners en geven zij in mindere mate informatie aan patiënten. En wanneer ontdekt wordt dat een patiënt risico loopt om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, is het nog niet simpel om de passende (leefstijl)interventie te kiezen. 

Dat kan anders, dachten onderzoekers van het CARRIER consortium. ADWZ-onderzoekers Marieke Spreeuwenberg, Laura Hochstenbach en Joost Verbeek trekken in dit project onder meer samen op met onderzoekers en zorgverleners vanuit de UM, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het MUMC+ en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL). In samenwerking met Sananet, specialist in digitale hulpmiddelen, ontwikkelden zij de eCoach CVRM. De eCoach slaat twee vliegen in een klap: het maakt een schatting van het risico op hart- en vaatziekten én het helpt de patiënt om samen met de arts een beslissing te maken over een eventuele leefstijlinterventie die passend is.

Onderzoek naar eCoach

De eCoach is eerst op kleine schaal getest op gebruiksvriendelijkheid. De tool is naar aanleiding van deze testen nog aangepast. Nu de eCoach technisch en inhoudelijk goed in elkaar zit, richten de onderzoekers hun pijlen op het onderzoeken van de effecten van – en ervaringen met – het instrument in de dagelijkse zorg. 

In het kader van het promotieonderzoek van Rutger van Mierlo wordt het instrument daarom de komende tijd uitgeprobeerd bij zo’n 100 patiënten in vier huisartsenpraktijken in Zuid-Limburg. Praktijkondersteuners van de huisarts gaan het instrument inzetten bij patiënten tijdens het CVRM-spreekuur. De onderzoekers gaan bekijken of patiënten door de eCoach verbeteren in afzonderlijke risicofactoren van hart- en vaatziekten, het algehele risico op hart- en vaatziekten, en kwaliteit van leven. Ook wordt onderzocht wat deze digitale innovatie doet voor de tevredenheid van patiënten met de zorg en hoe gemakkelijk het instrument is in gebruik. De studie eindigt in februari 2025. 

Meer weten over het onderzoek dat binnen de CARRIER-groep wordt gedaan? Lees dan dit wetenschappelijk artikel. Of neem contact op met de betrokken onderzoekers, via: m.spreeuwenberg@maastrichtuniversity.nl.

AWDZ_Carrier eCoach