Health systems governance

Hoe ervaren mensen met een chronische ziekte hun zorg bij de huisarts? Eerste horde genomen in grootschalig onderzoek

Dit jaar gaat een groot internationaal onderzoek van start om te achterhalen hoe mensen met een chronische ziekte hun zorg bij de huisarts ervaren. Meer dan 20 landen doen hieraan mee.

Professor Judith de Jong, werkzaam bij het Nivel en verbonden aan de AWDZ, is een van de kartrekkers op dit onderzoek. De seinen voor dit onderzoek staan op groen: in een haalbaarheidscheck deden alleen in Nederland uit 12 huisartsenpraktijken zo’n 90 patiënten per praktijk mee aan het onderzoek.

 

Mensen met een chronische ziekte vullen in dit onderzoek een vragenlijst in die gaat over hun ervaren gezondheid, functioneren en welbevinden. Ook hun ervaringen met de huisartsenzorg worden uitgevraagd, bijvoorbeeld hoe de communicatie met hun zorgverleners verloopt. Maar daar stopt het niet: de gegevens van patiënten worden gekoppeld aan informatie over hun huisartsenpraktijk, bijvoorbeeld hoe die georganiseerd is. Lees hier meer over de onderzoeksplannen.

Dit geeft een uniek en rijk beeld van de organisatie van zorg en hoe die van invloed is op de ervaringen van patiënten. Veel landen zijn op dit moment bezig om hun zorg voor mensen met een chronische ziekte te verbeteren en meer persoonsgericht te maken. Dit onderzoek biedt straks inzicht in de ‘organisatorische knoppen’ waar je spreekwoordelijk aan kunt draaien om patiënten van beter afgestemde zorg te voorzien.

Meer lezen over dit onderzoek en de haalbaarheidscheck die gedaan is? Klik dan hier voor het artikel in Huisarts & Wetenschap en hier voor de website van het onderzoek en consortium.