Q&A Nederlandse bachelors

Inschrijven


Tot wanneer kan ik me inschrijven voor de opleiding Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht?

Je kan je nog tot 31 augustus 2024 inschrijven voor de studies Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht. We raden echter aan om je inschrijving ruim vóór deze datum te voltooien, gezien de Facultaire Introductie kort daarna begint en het essentieel is om je gegevens in Studielink ruim op tijd volledig te hebben ingevuld. Ons advies is om je inschrijving voor 1 augustus 2024 afgerond te hebben. 


Welke toelatingseisen zijn er voor Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht?

Voor beide opleidingen geldt dat je in principe in aanmerking komt voor toelating met één van de volgende Nederlandse diploma’s: 
•    VWO-diploma
•    HBO-diploma
•    HBO- of OU-propedeuse diploma

Beschik je niet over een Nederlands diploma? Dan kan je op de lijst met gelijkwaardige diploma’s aan het Nederlandse vwo-diploma kijken of je toelaatbaar bent voor deze opleidingen. 


Waar kan ik heen met vragen over mijn inschrijving, het betalen van collegegeld of mijn studentaccount?

Voor alle vragen omtrent praktische informatie zoals inschrijving en collegegeld, kan je terecht bij onze Student Service Centre. Zij zijn te bereiken op study@maastrichtuniversity.nl.


Is er een februari instroom voor de studies Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht?

Nee. Het academisch jaar begint voor al onze bacheloropleidingen op 1 September. Het is niet mogelijk om later in het jaar in te stromen.


Hoe kan ik inloggen op Studielink? 

De stappen om in te loggen met je eigen DigiD op Studielink zijn als volgt:
1.    Ga naar www.studielink.nl
2.    Selecteer de button <Inloggen met DigiD>
3.    Vul je eigen DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in
4.    Zie je nu de persoonlijke welkomstpagina van je account? Dan ben je succesvol ingelogd
Lukt het niet om in te loggen met je DigiD gegevens, ga dan naar de website van DigiD om te controleren of je wachtwoordgegevens nog actief zijn.


Studie


Wat is Probleemgestuurd Onderwijs?

De hoofd onderwijsmethode van de Universiteit Maastircht is het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Met PGO leer je op een andere manier dan gebruikelijk aan universiteiten. Je werkt in kleine onderwijsgroepen en hebt (veel) minder college. Samen met zo’n veertien medestudenten duik je onder begeleiding van een tutor in een vraagstuk uit de praktijk.

Dankzij deze actieve manier van leren blijft kennis goed hangen én leer je vaardigheden die essentieel zijn voor werken in de 21e eeuw. Kortom: in PGO draait alles om de student, zijn docenten benaderbaar en leer je samen op een dynamische manier, waardoor je effectiever leert en nuttige vaardigheden opdoet.


Is het eerste jaar van Rechtsgeleerdheid en Fiscaal Recht hetzelfde? 

Ja. Tijdens je eerste studiejaar volg je voor de twee bachelors hetzelfde curriculum. Je hebt dus daarna nog de mogelijkheid om te switchen. 


Hoe ziet mijn het studieprogramma eruit en hoe lang duurt de opleiding?

Zowel de bachelor Rechtsgeleerdheid als de bachelor Fiscaal Recht zijn fulltime en duren drie jaar. Je hebt tijdens je studie 7 intensieve contacturen in de week, en zult daarnaast moeten rekenen op ongeveer 33 uur zelfstudie. Dit is dus in totaal 40 uur in de week wat je aan studeren besteedt. 


Kan ik vrijstelling voor vakken krijgen als ik in het verleden al juridische vakken heb gevolgd?

Aanmelders die van mening zijn dat ze vergelijkbare vakken eerder hebben gehaald kunnen vrijstellingen aanvragen. Deze vakken moeten overeenkomen wat betreft inhoud, studielast, en niveau. Een verzoek voor vrijstellingen moet je zelf indienen bij de Examencommissie van deze opleiding. Je verzoek wordt pas in overweging genomen wanneer je al bent ingeschreven. Voor meer informatie over vrijstellingen kun je per email contact opnemen met de examencommissie van de faculteit: examslaw@maastrichtuniversity.nl

Let op: alleen volledige aanmeldingen worden in overweging genomen. Alle documenten moeten in het Nederlands, Engels of Duits zijn.


Zijn er mogelijkheden voor stages of praktijkervaringen tijdens deze opleiding?

Ja. Een stage is niet verplicht maar veel studenten benutten de mogelijkheid in hun derde jaar om praktijkervaring op te doen. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid beschouwt de stage als een volwaardig programmaonderdeel van de rechtenopleiding. Hier krijg je dan ook studiepunten voor. 


Toekomst


Kan ik civiel effect behalen met een bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht in combinatie met een master?

Ja. Na je opleiding Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht kun je in Nederland worden toegelaten tot de opleiding van de togaberoepen: advocaat, rechter, of officier van justitie, mits je beschikt over een zogenaamd ‘civiel effect’. Een afgeronde opleiding Rechtsgeleerdheid (LL.B) of Fiscaal Recht (LL.B) in combinatie met een kwalificerende master (LL.M) geeft civiel effect en geeft jou dus toegang tot de eerdergenoemde togaberoepen.


Welke Masters kan ik doen na het afronden van de bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht?

Het overgrote deel van de studenten kiest er voor om na het afronden van hun bachelor Rechtsgeleerdheid voor een aansluitende masteropleiding te doen. Je vindt het aanbod aan masterprogramma’s hier


Wat zijn de carrièremogelijkheden van afgestudeerden van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid? 

Naast de traditionele togaberoepen vind je onze afgestudeerden bij de meest uiteenlopende bedrijven en organisaties. Ze werken onder andere bij grote concerns en banken, ministeries, internationale organisaties, provincies, gemeenten, universiteiten of de politie. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de meeste van onze afgestudeerden binnen 12 maanden na het behalen van hun diploma een baan heeft gevonden die past bij de studierichting.


Studentenleven


Ik wil graag op tijd een kamer vinden, waar kan ik terecht voor advies en tips?

Er is een woningtekort in Maastricht, het is dus verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het zoeken naar een woonruimte. Het aanbod aan kamers is het meest beperkt aan het begin van het academische jaar. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van huisvesting en dat online onderwijs geen optie is vanwege de schaarste. 

Op de volgende pagina vind je alle informatie, tips en tricks die de UM op één plek voor je verzameld heeft. Lees deze goed door. Vragen over woonruimte? Neem dan contact op met het Student Service Centre via study@maastrichtuniversity.nl  


Zijn er studie- en studentenverenigingen in Maastricht? 

Om een extra dimensie aan je studentenleven te geven kan je je aansluiten bij een van de vele dooor studenten beheerde organisaties in Maastircht. Hier vind je een lijst met alle door studenten beheerde organisaties die de stad te bieden heeft.

Wat zijn de kosten van studeren in Maastricht? 

De kosten van studeren in Maastricht hangen sterk af van verschillende factoren, zoals je levesstijl, accommodatie, boodschappen, telefoon en studiebenodigdheden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om in overweging te nemen: 

•    Collegegeld Huisvesting
•    Studiebenodigdheden
•    Boodschappen
•    Telefoon
•    Abonnementen 
•    Vervoer
•    Persoonlijke uitgaven 

Voor meer informatie en advies over geldzaken kan je terecht op deze pagina