Promotie Inge T.H. Römgens

Promotores: Prof. dr. Teun Dekker, Dr. Christoph Rausch

Co-promotores: Dr. Nora Sørensen Vaage, Dr. Ruth Benschop

Trefwoorden: Artistiek onderzoek, Interdisciplinariteit, Theaterpraktijk, Onderwijsinnovatie
 

"The Troubled Suitcase Taking Seriously Collaborative Artistic Research Practices"

Hoe doe je onderzoek in samenwerking met kunstenaars? Wetenschapper en kunstenaar kijken ieder op een eigen manier naar de wereld en hun werk. Als de kunstpraktijk de drijvende kracht achter het onderzoek is, dan spreken we over artistiek onderzoek, een tussenvorm tussen wetenschap en kunstpraktijk. 

Die karakterisering als tussenpraktijk is aanlokkelijk, zowel voor kunstenaars, als voor wetenschappers en beleidsmakers. Ze biedt namelijk de mogelijkheid voor het ontstaan van nieuwe vormen van kennisvergaring. 

De vraag is wat deze nieuwe vormen van kennisvergaring precies zijn en hoe ze gekend, begrepen en gewaardeerd kunnen worden. Vaak zien we dat onderzoekers teruggrijpen op bestaande kaders uit ofwel kunst of bestaande wetenschappelijke disciplines, terwijl dit het begrip van het hybride artistiek onderzoek belemmert, want artistiek onderzoek is immers iets anders dan de bekende opvattingen over kunst en wetenschap. Dat andere probeert Römgens in haar projecten met theatermakers te vangen. Haar onderzoek legt de nodige complexiteiten (‘trouble’) bloot, zoals (veronderstelde) tegenstellingen, waardeoordelen, stereotyperingen en hiërarchie. Römgens en haar onderzoeksvraag, die als personage meeschrijft in haar proefschrift, ontrafelen die ‘trouble’ terwijl ze een oude koffer proberen uit te pakken. 

Tijdens haar promotieonderzoek onderzocht Römgens samen met theatermakers die ‘trouble’. Het zijn namelijk momenten waarop zowel kunstenaar als wetenschapper aan de slag moet om dat waar ze mee bezig zijn te duiden, deelbaar of bespreekbaar te maken, terwijl ze erachter komen dat ze eigenlijk niet goed weten hoe dat moet of kan. En hoe ze zich kunnen verhouden tot dat wat misschien anders is dan gekend en beproefd. 

Klik hier voor de livestream.

Lees ook