24 okt
20:00 - 21:45
Studium Generale | Lezing

Ouderenzorg

Jarenlang verzorgde Hugo Borst zijn dementerende moeder. De omstandigheden in het verpleeghuis zorgde ervoor dat hij zich ging verdiepen in de ouderenzorg en de organisatie van zorginstellingen. Naar aanleiding hiervan schreef hij een brief aan staatsecretaris Van Rijn en het manifest Scherp op ouderenzorg (samen met Carin Gaemers), waarin hij tien punten formuleerde om de ouderenzorg te verbeteren.

Nu, drie jaar na dato, lijkt het langzaam beter te gaan. De politiek zorgde voor extra geld. Respect, begrip en meer aandacht lijkt (deels) terug in de ouderenzorg. In deze lezing geeft Borst aan wat er mis was en waar het nog beter kan met de ouderenzorg - en of we inderdaad op de goede weg zijn.

Hugo Borst startte zijn schrijfcarrière met het boek De Coolsingel bleef leeg, waarin hij een seizoen lang voetbalclub Feyenoord volgde. In 2015 verscheen de bundel Ma, over het leven van zijn dementerende moeder en zijn persoonlijke rol als haar mantelzorger en in 2018 Ach, moedertje. Voor het manifest Scherp op ouderenzorg, dat Borst schreef samen met Carin Gaemers kregen ze de Machiavelliprijs 2016 en de Issue Award 2017.

“De Tien geboden”: nieuw manifest verpleeghuiszorg van Hugo Borst en Carin Gaemers, drie jaar na het manifest “Scherp op ouderenzorg”: 
www.humanistischverbond.nl/tien-geboden-voor-goede-ouderenzorg/
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/tien-geboden-in-nieuw-manifest-verpleeghuiszorg.htm

Hugo Borst bij talkshow Eva Jinek op 10 september 2019, 3 jaar na manifest “Scherp op ouderenzorg”: https://evajinek.kro-ncrv.nl/fragmenten/verzorgenden-worden-geplaagd-door-schuldgevoelens-zegt-hugo-borst

Hugo Borst, “Scherp op Ouderenzorg”, dossier bij De Wereld Draait Door: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/nieuws/scherp-op-ouderenzorg-hugo-borst

Lees ook