07 feb
20:00
Studium Generale | Lezing

Spinoza

De zeventiende-eeuwse filosoof Spinoza heeft vele inspirerende levenslessen geformuleerd.  Zijn Ethica is erop gericht om mensen zelf te laten ontdekken hoe ze vrij kunnen zijn. Spinoza's wijsheid is open en bevordert de vrijheid. De filosoof verafschuwt mensen die anderen vertellen hoe ze moeten leven. Dit is de kern van zijn kritiek op de theologen en de moraalfilosofen van zijn tijd. Daarbij speelt leven volgens de rede een belangrijke rol, al beseft Spinoza hoe moeilijk dat kan zijn. In deze lezing bespreekt Tinneke Beeckman enkele levenslessen die Spinoza's filosofie te bieden heeft voor mensen vandaag de dag.

Deze lezing sluit aan op het toneelstuk Spinoza. Bezoekers van de lezing die na de lezing nog een kaartje willen kopen voor de voorstelling, kunnen korting krijgen.

Toneelstuk Spinoza

Maandag 11 en Dinsdag 12 februari, 20.30 uur
AINSI: Theaterzaal Lage Kanaaldijk 112-113
Reserveren via www.theateraanhetvrijthof.nl

Spinoza is, na Socrates en Marx, nummer drie van de aansprekende, humorvolle en onderhoudende filosofenreeks. Het Zuidelijk Toneel wekt filosofen tot leven en kijkt terug op leven, werk en de erfenis. Leer en geniet van het vakmanschap van bedenker en regisseur Stefaan Van Brabandt. De tekst is van Tinneke Beeckman. Het stuk wordt gespeeld door Han Kerckhoffs.

Aan geïnteresseerden in Spinoza brengen we graag de Spinoza Kring Limburg onder de aandacht: https://spinozakringlimburg.blogspot.com/

Lees ook