Werken aan verantwoorde technologische innovatie

26 september 2024

Paul Fehlinger, directeur Beleid, Governance Innovatie & Impact bij Project Liberty Foundation, was van jongs af aan al gefascineerd door de digitale economie. Geboren in Berlijn en opgegroeid in München, begon Pauls zoektocht met een bachelor in Europese Studies aan de Universiteit Maastricht, waar hij de basis legde voor een bloeiende  carrière.

Nieuwsgierigheid dreef Paul naar Maastricht. "Ik wilde begrijpen wat de EU drijft. Ik zocht een studie met een internationale, brede invalshoek die in Duitsland niet bestond. Het curriculum in Maastricht sprak me meteen erg aan. Terugkijkend hebben het internationale perspectief, de brede en diverse studentenpopulatie en het probleemgestuurde leren mij geleerd goed te kijken naar complexe mondiale vraagstukken. De vaardigheden die ik daar heb opgedaan, zoals kritisch denken, samenwerken en het stellen van de juiste vragen, zijn in mijn hele carrière van onschatbare waarde gebleken." 

Ambassadeur

Paul bewaart goede herinneringen aan de Grote Gracht. “Het waren drie mooie jaren in Maastricht, een gezellige, compacte en gastvrije stad. Ik koester de interactieve lessen en de debatten met studenten uit vaak meer dan tien landen. Het werken in groepen beviel me uitstekend. Samen vraagstukken benaderen en oplossen. Zo leer je samenwerken en vooral de juiste vragen stellen. Dat raak je nooit meer kwijt. Nu nog beveel ik Maastricht aan bij jonge studenten, vanwege de dynamiek en de kwaliteit van het onderwijs.”

Na zijn afstuderen in Maastricht volgde Paul aanvankelijk zijn passie voor journalistiek. Hij liep stage bij verschillende media in Berlijn waaronder de Duitse publieke omroep ZDF en ARD. Daarna werkte hij voor Radio France Internationale in Parijs, de stad die sindsdien zijn thuis is. 

Sciences Po

In Parijs verliet Paul Fehlinger het journalistieke pad toen hij werd toegelaten tot het masterprogramma internationale betrekkingen aan Sciences Po in Parijs. Hij verdiepte zich in het snel groeiende internet en de uitdagingen van grensoverschrijdend bestuur en gegevensstromen - een onderwerp dat in 2009 nog geen voorpaginanieuws was. In die tijd ontmoette hij Paul Bertrand de la Chapelle met wie hij in 2012 het Internet & Jurisdiction Policy Network oprichtte. Een innovatieplatform met één centraal onderwerp: de toekomst van het globale internet in het licht van de digitalisering. De organisatie groeide uit tot een invloedrijk netwerk met meer dan 400 entiteiten uit meer dan 70 landen: internationale organisaties, regeringen, 's werelds grootste techbedrijven, maatschappelijke organisaties en topuniversiteiten. 

Wereldwijd platform

"We hebben een wereldwijd platform opgebouwd met zwaargewichten om het evenwicht te vinden tussen het grensoverschrijdende karakter van het internet en het territoriale karakter van nationale jurisdicties", vat Paul samen. "Tijdens de vele conferenties en bijeenkomsten over de hele wereld hebben we behalve de jurisdictie ook onderwerpen als de digitale economie en veiligheid op de agenda gezet. En vooral ook ethische kwesties, de risico's, mensenrechten, privacy. Welke wetten en regels zijn van toepassing op online ontwikkelingen? Hoe werkt dat over de grenzen heen? Ik zag tijdens al die sessies veel overeenkomsten met de probleemgestuurde leerbenadering van de Universiteit Maastricht met interdisciplinaire groepen en het model van multistakeholder governance van ons netwerk. We hebben gediscussieerd over de vraag of gegevens alleen gebruikt mogen worden door de rechterlijke macht, bijvoorbeeld in de Europese Unie, of wat grote techbedrijven als Facebook en Google wel of niet mogen doen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

UMagazine

Kaders

Het pionierswerk van het Internet & Jurisdiction Policy Network om wereldwijde samenwerking te bevorderen en innovatieve grensoverschrijdende beleidsbenaderingen te katalyseren werd erkend en bekrachtigd door de G7, de Verenigde Naties en de OESO. "Het was ongelooflijk intensief, maar we hebben in tien jaar zoveel bereikt", zegt Paul. "De discussies die plaatsvonden in het Internet & Jurisdiction Policy Network hebben geholpen bij het vormen van kaders en processen voor de manier waarop we nu omgaan met grensoverschrijdende gegevenstoegang of digitale diensten."

Vandaag de dag geldt Paul Fehlinger als toonaangevend expert op het gebied van digitale governance en verantwoorde technologische innovatie. Zijn inzichten in de toekomst van de wereldwijde digitale economie zijn gepubliceerd in prominente mediakanalen zoals The Economist, New York Times, Fortune en Politico. Hij is een veelgevraagd moderator en spreker op wereldwijde fora, waaronder de Verenigde Naties, OESO, G7 en WTO. Hij was ook lid van adviesgroepen van onder meer de Raad van Europa, de Freedom Online Coalition en het World Economic Forum. Daarnaast is hij nog verbonden aan Harvard University en Senior Fellow aan de Hertie School of Governance. 

Verantwoordelijk

In 2022 werd Paul directeur Beleid, Innovatie en Impact bij Project Liberty, een initiatief van de Amerikaanse zakenman Frank McCourt. “In deze organisatie werken we samen met technologen, kapitaalverstrekkers, ondernemers, de academische wereld en beleidsmakers om ervoor te zorgen dat opkomende technologieën worden ontwikkeld en ingezet voor het algemeen belang. De innovatie gaat gigantisch snel, kijk naar de ontwikkelingen rond Artificial Intelligence en Augmented Reality. Wet- en regelgeving houdt het tempo niet bij, een nieuwe en andere benadering is nodig. Project Liberty stimuleert verantwoorde en technische innovatie met een budget van een half miljard dollar, gedoneerd door de oprichter. Ik ben trots dat ik kan bijdragen aan het opbouwen van een van de meest ambitieuze initiatieven ter wereld voor een meer verantwoordelijke en duurzame eerlijke economie.”

Verjaardag

In de voorhoede rond de wereldwijde discussies over technologie en digitale innovatie kijkt Paul Fehlinger met dankbaarheid terug op zijn Maastrichtse jaren. “Ik verheug me op de viering van de 20e verjaardag van het bachelor programma en kijk ernaar uit om iedereen weer eens te zien.”


Tekst: Jos Cortenraad 
Fotografie: Paul Fehlinger

Lees ook